Моля изберете Вашата клиника

 

iClinic в партньорство с д-р Дарена Русинова – Дерматохирургия | Дерматоскопия | Кожни биопсии и изследвания

 

Един от най-опитните диагностици в областта на дерматологията работи във Великотърновската iClinic Dermatology & Aesthetics.

Д-р Дарена Русинова има задълбочени познания и интереси в областта на онкодерматологията, дерматохирургията, диагностицирането, премахването и превенцията на кожните образувания, както и в лечението на други специфични дерматологични заболявания.

 

Успяхме да се срещнем с д-р Русинова за кратко и да поговорим за нейната работа. Вижте какво ни сподели тя в следващите редове:


Моля представете се накратко

Казвам се Дарена Русинова, на 49 години. Родена съм в гр. Габрово. По професия съм лекар, дерматолог.

 

Защо решихте да станете лекар?

Още от първите си съзнателни години като човешко същество, съм знаела, че ще бъда лекар. Моята баба беше лекар -Д-р Гайшек и детските ми години преминаха в близост с нейната личност и мога да кажа обаяния. Изпитвах и все още изпитвам дълбоко уважение и респект към нея. Това близко съжителство ми отвори една невероятна врата. В началото съвсем скришом от останалите, отварях с жаден поглед  медицинските й учебници и с интерес разглеждах невероятните скици и рисунки. Разбира се, не можех да разбера съдържанието, но за мен това беше един нов свят.


Как избрахте дерматологията?

Срещата ми с дерматологията също беше необикновена. По време на следването ми в Медицинския университет Плевен за мен най-интересна и вълнуваща специалност беше ортопедията и всяка свободна минута прекарвах в Ортопедичния кабинет и Клиника. По онова време Дерматологията бе за мен сложна и обвита в тайнство специалност и мога да си призная, че не я разбирах. Но след завършване на Университета последваха три години, в които нямаше прием за специализации. Тогава една случайна среща с лекарка, близка приятелка на вече покойната ми баба, ме „хвърли“ в „океана на дерматологията“ (любима фраза на проф. Николай Цанков). Отново отворих Учебника за студенти по дерматология и вече не можех да откъсна поглед. Разбира се ме приеха в София „Александровска болница“ за специализант по дерматология и това бяха най-зареждащите 4 години в живота ми, през които разбрах напълно думите на проф. Цанков, че наистина съм попаднала в океана на най-многоликата наука в медицината. По думите ми бихте решили, че харесвам професията си. Истината е, че я обичам.

 

Имате ли рецепта при трудни пациенти и диагнози?

Всеки случай може да бъде интересен, стига търпеливо да му се отдели време. И мога да споделя основния трик в поставянето на диагноза не само в дерматологията, но и в повечето медицински специалности и той е следният: Ако лекарят даде достатъчно време, търпеливо и внимателно изслуша оплакванията на пациента, то в края на този своеобразен монолог ще се окаже , че пациентът сам е поставил диагнозата си. Затова и винаги подхождам с търпение и емпатия към всеки един пациент, защото доброто отношение е важна част от диагностиката и лечението на всеки.

 

Как започна партньорството ви с iClinic Велико Търново?

Ще стане близо година от началото на нашата съвместна работа с iClinic Велико Търново. Бих я определила като много интересна и взаимно полезна за развитието на двете страни. Аз се обогатявам, като навлизам в тънкостите на лазерната терапия  на различните видове доброкачествени образувания на кожата, а съм сигурна , че мога да бъда от помощ за моите колеги като им показвам по-рядко наблюдавани дерматологични диагнози. Медицинската професия не е статична, тя се развива непрекъснато и ние лекарите сме длъжни да я следваме. Затова и не може да ни омръзне или да застинем в ежедневен стереотип.

 

С какви предизвикателства се сблъсквате в ежедневната си работа?

Кожата е най-големия орган в човешкото тяло и заради факта, че ни обгръща и отделя от заобикалящата ни среда, той е видим за наблюдение. Много са образуванията , които могат да се появят върху кожата., те са с различен цвят, размер, повечето освен с вида си , могат да  смущават пациента и с повишена чувствителност, да създават дискомфорт в изпълнението на ежедневните задължения и отдих. Също поява на различно оцветени петна могат да се наблюдават, придружени или не от сърбеж. Това е причината пациентите да потърсят лекарска помощ от дерматолог. Съчетанието на  доказали се в професията специалисти със съвременна и достъпна апаратура, са основната причина пациентите да предпочетат квалифицираната помощ в  iClinic Велико Търново.

 

Вие сте доказан експерт в диагностиката на кожни образувания както и в онкодерматологията и дерматохирургията. Разкажете ни малко за работата си в тази посока, както и за новостите около вас.

Стараем се да надграждаме непрекъснато услугите, които предлагаме. Досега предлагахме задълбочена диагностика на образувания и премахване посредством два модерни апарата – последно поколение хирургичен СО2 лазер и Plasmage – най-успешния апарат , използващ плазмена технология. От октомври ще предложим и хирургично премахване (ексцизия) на образувания, които не са подходящи за отстраняване с лазер и така ще добавим още една услуга, уникална за града.

 

Как виждате Вие модерната дерматология?

Вярвам, че в модерната дерматология, лекарят-дерматолог трябва да разполага с всички възможни опции и да подбира единствено въз основата на конкретната диагноза и съответно най-подходящото решение за пациента.

 

iClinic Dermatology & Aesthetics

Най-модерните и напреднали технологии в услуга на Вашата красота и здраве

 

Може да запазите час за консултация с д-р Русинова на телефон 088 200 44 55 и 088 200 44 54