iClinic – Дерматология | Лазери | Естетика – Велико Търново

iClinic София

Май - Юни 2024

 

За инициативата

 

През месец май, обявен за световен месец за превенция срещу рак на кожата, специалисти от цял свят обединяват усилията си и провеждат кампании за повишаване на осведомеността и превенция. Тази година България отново ще отбележи Световния месец за осведоменост относно меланома - най-агресивният вид рак на кожата, чрез кампания за повишаване на осведомеността и превенция в ранните стадии на заболяването. Инициативата ще се проведе през месеците май и юни, с насоченост към пациентите с диагностициран меланом, пациентите, които са имали в миналото тази диагноза и сега се проследяват, както и към тези, с най-висок риск от това заболяване, а като част от нея ще бъдат осигурени безплатни прегледи за потенциално застрашените групи. 

Решетка

Защо да се изследваме за рак на кожата?

 

Меланомът на кожата е най-редкият, но и най-смъртоносният вид рак на кожата, отговарящ за 80% от смъртните случаи при този вид рак. В световен мащаб се отчита трайна тенденцията за покачване на заболяемостта от малигнен меланом с между 3 и 5% всяка година. В България по данни на Националния раков регистър (НРР) ежегодно реалният брой на заболелите надхвърля 600 души, със сходно засягане на двата пола. Тази тенденция е особено тревожна, затова и е ключово ранното диагностициране, което да повиши успешността на лечението. 

„Ранната диагностика на меланома е от изключително значение“, подчертава д-р Димитрина Гулева, специалист дерматолог, с повече от 10 години опит в диагностиката на кожни заболявания, както при възрастни, така и при деца. „Важно е родителите да знаят, че бенките при децата могат да се появят по всяко време, затова е ключово да се преглеждат редовно и при най-малките промени да се потърси лекарска помощ.“

 

Какво представлява меланомът на кожата?

 

Меланомът е сериозно заболяване с хроничен характер, изискващо прецизно и регулярно самонаблюдение и преглед от специалист. Известно ни е, че при пациенти, диагностицирани вече с кожен меланом, вероятността от израждане на друга бенка по кожата достига 18%. Кожният меланом е тумор, който е свързан и с множество и хронични слънчеви изгаряния. Именно затова ранната превенция е ключова. В летните месеци, когато сме най-много изложени на слънчевите лъчи, рискът от развитие на меланом се увеличава значително. 

“Ултравиолетовите лъчи от слънцето са основен фактор за появата на това заболяване” - подчертава д-р Инна Попова, специалист с дългогодишен опит в диагностицирането на кожни и венерически болести. “Затова и е ключово, независимо от сезона да използваме слънцезащитен крем с висок фактор, както и редовно да преглеждаме кожата си за нови или променени бенки и слънчеви петна.” 

Решетка

Диагностика на бенки и кожни лезии

 

Научно постижение в областта на диагностика е и иновативната технология на FotoFinder - система за дигитален анализ на бенки и лезии по кожата и скалпа, използваща най-новото поколение изкуствен интелект (FotoFinder ATBM master 4th Generation) за 

диагностика на рака на кожата. Тази система предлага иновативни технологии за проследяване на промените в кожата, включително размера, формата и цвета на кожните лезии, което улеснява правенето на по-прецизна диагностика и превенция на кожните тумори. Едно от най-големите предимства на диагностиката с FotoFinder е и наличието на фотодокументация за пациента. По този начин те могат  да разполагат със снимковия си материал и да продължат проследяването си навсякъде по света или да се консултират за второ мнение. В България обаче има в момента налични едва 3 апарата от този вид.

В контекста на Световния месец за осведомеността за меланома дерматологичната клиника iClinic стартира кампанията си със съдействието на няколко специалиста в сферата на клиничната дерматология: д-р Ива Гаврилова - хирург-онколог с дългогодишен опит в оперативното лечение на меланом и други кожни тумори, специализирана в ранното откриване и иновативната FotoFinder диагностика. Доктор Инна Попова - специалист с дългогодишен опит в диагностицирането на кожни и венерически болести, и д-р Димитрина Гулева - специалист дерматолог, с повече от 10 години опит в диагностиката на кожни заболявания, както при възрастни, така и при деца. 

През месеците май и юни те ще предоставят безплатни прегледи за рак на кожата чрез FotoFinder диагностика, с цел да се допринесе за борбата със увеличението на случаите на малигнен меланом в България.  

“Истината е, че всеки един от нас трябва да се прегледа поне веднъж в живота си при специалист, независимо от това дали има много бенки или не”, споделя д-р Гаврилова. „Ранната диагностика на рака на кожата е ключов фактор за успешното му лечение, а с иновативната FotoFinder методика на iClinic можем да предложим на пациентите си още по-прецизна диагностика и да им помогнем да се предпазят от тази болест.“

iClinic вярва, че ранната диагностика е ключът към успешното лечение на рака на кожата и именно затова те инвестират във високотехнологично оборудване, с което да предоставят на пациентите си най-добрата възможна грижа. Инициаторите на кампанията призовават всички, които се грижат за своето здраве, да се информират за превенцията на това заболяване.

Решетка

Информация за записване и график на участващите лекари

 

Записването става предварително на телефон 089 200 44 56, до изчерпване на часовете. 

 

Д-р Ива Гаврилова

20-ти май от 15:30 до 19:00 часа

29-ти май от 10:00 до 18:00 часа

18-ти юни от 15:00 до 19:00 часа

 

Д-р Инна Попова

14-ти май от 15:00 до 19:00 часа

4-ти юни от 15:00 до 19:00 часа

 

Д-р Димитрина Гулева

28-ми май от 15:00 до 19:00 часа

11-ти юни от 15:00 до 19:00 часа

 

Допълнителна информация

 

Какво представлява системата FotoFinder тук.

Какво трябва да знаем за изследването с FotoFinder и как да се подготвим за него тук.

За повече информация или безплатна
консултация се свържете с нас:

София
Велико Търново
Вижте цените ни и повече контакти: