iClinic – Дерматология | Лазери | Естетика – Велико Търново

В днешно време тийнейджърите са изправени пред все по-високи изисквания относно външния си вид. Младите дами търпят подигравки за излишните косми по лицето и тялото си, а младите господа си изграждат модели за подражание от топ спортисти и инфлуенсъри, които премахват голяма част от окосмяването си. Ние в iClinic вярваме, че всеки трябва да бъде уверен в себе си и да се чувства комфортно „в кожата си“, но безопасна ли е лазерната епилация за юноши? Ще ви отговорим в следващите редове.

 

Лазерна епилация. Безопасно ли е за тийнейджъри?

 

Лазерната епилация е безопасна за тийнейджъри, но трябва да се уверите, че процедурата се извършва от обучен, сертифициран и опитен специалист. Важно е и да се направи предварителна консултация с дерматолог, за да се прецени комплексно състоянието на кожата , евентуални противопоказания, а и да се отговори изчерпателно на всички въпроси. Имайте предвид, че на възраст между 14 и 17 години ще трябва и изрично писмено съгласие от страна на родител. Важна е и последващата домашна грижа.

Всъщност лазерната епилация е изключително безопасна. Много по-безопасна от солариумите например. Първо дерматологичните лазери използват нейонизираща енергия, така че няма риск от облъчване на кожата. Второ, лазерът за епилация е с ограничено проникване и никога не преминава по-дълбоко от дермата, където се намират космените фоликули, така че няма риск от засягане на вътрешен орган или повлияване на хормоналната активност.

Нашите лекари препоръчват тийнейджърите да са завършили пубертета. Момичетата трябва да имат вече менструален цикъл. Хубаво е и нивата на хормоните да са стабилни.  Ако обаче наличието на нежелано окосмяване води до психическа травма за детето и дерматологът прецени, че здравословното състояние е добро, можем да пристъпим към процедура дори при деца, които са на 10-12 годишна възраст.

 

Ефективни ли са процедурите?

 

Ако Вашият тийнейджър е между 17 и 19 години, лазерната епилация ще бъде по-ефективна, отколкото ако тийнейджърът е на 14. Това е така, защото в по-ранна възраст нивата на хормоните са много по-нестабилни. Един от страничните ефекти на хормоналния дисбаланс е буен растеж на косъмчетата. Колкото по-ранна е възрастта, в която се провежда терапията, толкова повече процедури ще бъдат нужни.

 

Какви алтернативи има?

 

Бръсненето е най-честата алтернатива на лазерната епилация. Това понякога може да доведе до врастнали косми или „подутини при бръснене“. Основен недостатък е, че трябва да се прави много често. Втора опция е кола маската. Там ефекта е малко по–дълготраен (10-14 дни), но е болезнено и  трети вариант са кремообразните депилатори, при които понякога има риск от химическо изгаряне. Ефекта отново е краткотраен.

Подробно сравнение между различните начини за премахване на нежеланите косъмчета може да видите тук:

Лазер или самобръсначка? Бръснене или светлинна вълна? Разликите между различните методи за обезкосмяване

 

Какво друго трябва да обмислите?

 

Когато Вашият тийнейджър обсъжда лазерната си епилация с Вас, е хубаво да се вземе аргументирано, неемоционално решение, тъй като лазерната епилация е трайна и съответната зона ще остане без окосмяване за дълъг период от време.

Различните зони се повлияват с различна бързина, като най-бързо „откликват“ ръце и крака, по-бавно гърди, корем, интим и подмишници. Там косъмчетата са по-дълбоко. Най-бавно се повлияват лицето при момичетата и гърба при момчетата. Средния брой процедури е 8 до 10, а интервала между тях може да бъде от 30 до 90 дни.

Освен възрастта, зоната и хормоналния баланс, важни фактори са и наследствеността и фототипа. Най-лесно се повлияват тъмни косъмчета на светла кожа, а по-трудно руси косъмчета на светла кожа и тъмни косъмчета на тъмна кожа.

За крайния ефект разбира се има огромно значение и какъв е лазера, кой е терапевтът Ви и с какво образование и умения е, така че на родителя се пада да направи предварително проучване и в тази посока.

 

Имате още въпроси?

Добре дошли сте да ги зададете на нашите специалисти на 088 200 44 54.

 

Искате да проведете консултация в клиниката?

Запазете час на 088 200 44 55.

 

Готови сте за процедура?

Ето как да се подготвите:

Вашата първа Soprano Ice Platinum лазерна епилация

 

iClinic Dermatology & Aesthetics

Най-модерните и напреднали лазерни технологии в услуга на Вашата красота и здраве.

гр.Велико Търново, ул.Чавдар Войвода 7

За повече информация или безплатна
консултация се свържете с нас:

София
Велико Търново
Вижте цените ни и повече контакти: