iClinic – Дерматология | Лазери | Естетика – Велико Търново

Акне вулгарис е често срещано кожно заболяване, което засяга милиарди хора по целия свят. Патогенезата му не е напълно изяснена и все пак е ясно, че това е преди всичко заболяване на пило-себацейната единица и включва три основни елемента: повишено производство на себум главно поради хормонално влияние, обструкция (запушване) на фоликулярните отвори и пролиферация (развитие) на Propionibacterium акне (P. acnes) . Често възниква последващо възпаление, водещо до развитие на възпалителни акнеични лезии под формата на папули, пустули, нодули и кисти.


Макар че често е самоограничаващо се състояние, изпитвано основно от тийнейджъри, се смята, че повече от 10 % от населението все още изпитва акне над 30 -годишна възраст. Освен това, белезите са доста честа последица от активното акне. Действителната степен и честота на остатъчните белези остават неизвестни, но едно проучване установява белези от акне при 1 % от възрастното население.


Съществуват множество възможности за лечение, но локалното приложение на средства против акне често има ограничена ефикасност, а системното лечение ( с лекарства per os) носи риск от значителни странични ефекти.


Видимата светлина и инфрачервената светлина от лазерните източници се използват все повече при лечението на акне. Те са насочени към мастните жлези и бактериите P. acnes. Тъй като мастните жлези са разположени главно в дермата, дълбочината на проникване на лазерния лъч е от решаващо значение.

 

 

Лазерът оказва благоприятното си влияние върху акне чрез фототермични и фотохимични реакции. Лазерната енергия загрява водата, която се съдържа в мастните жлези и причинява тяхното фототермично разрушаване. В същото време видимата светлина активира ендогенните порфирини на P. Acnes, водещи до образуване на свободни радикали и в крайна сметка до фотохимично разрушаване чрез фотодинамична реакция или казано с други думи до разрушаване на пило-себацейната единица.

Едно от безспорните предимства на тази терапия е, че не е агресивна, няма време за възстановяване и може да се върнете към нормалните си дейности непосредствено след процедурата. Не е болезнена и процедурите са кратки. Може да се използва за самостоятелно лечение на акне, а може и да се съчетава с други терапии. Резултатите настъпват постепенно в рамките на препоръчителния курс от 5-7 процедури, но има видимо подобрение още след първата процедура.

Заповядайте на консултация при нас.

iClinic Dermatology & Aesthetics

Най-модерните и напреднали технологии в услуга на Вашата красота и здраве

За повече информация или безплатна
консултация се свържете с нас:

София
Велико Търново
Вижте цените ни и повече контакти: