iClinic – Дерматология | Лазери | Естетика – Велико Търново

Не си мислете, че пицата и шоколадът са единствените виновници за неприятните обриви на акнето. Понастоящем причините се търсят предимно в наследствеността и хормоните. Ето защо вниманието се насочва към новите науки в областта на храненето - нутригеномика и нутригенетика. Храните се разглеждат като сигнали, повлияващи изявата на заложените ни гени – било то към изява или подтискане на дадена болест. Така че, консумирайки правилните храни, бихте могли да промените експресиятата(изявата) на гени свързани с възпалението и поддържането на подходящия хормонален баланс.

 

Кои са тези храни, касаещи акнето?

1. Бразилският орех – най-богатият източник на селен, мощен антиоксидант, за който се смята че лекува акнето като защитава клетките от възпалителните процеси и запазва елестичността на кожата. Действието му се засилва в комбинация с Витамините А и Е.

2. Храни богати на цинк като бобовите храни, рибата, стридите успоковат акнето. Предполага се, че цинкът контролира отделянето на мъжките хормони, които предизвикват появата му. Цинкът подпомага усвояването на Витамин А, от който също зависи здравословния вид на кожата.

3. Храните богати на омега-3 полиненаситени мастни киселини, като мазна риба (сьомга, херинга, скумрия), орехите, лененото семе и масло, рапицата, семената от чиа потискат възпалението в организма и така могат да помогнат и при акне. Приемайте 3-4 пъти седмично мазна риба, поръсвайте салатите си с ленено масло или смляно ленено семе.

4. Яркожълто, оранжево, червено, тъмнозелено оцветените плодове и зеленчуци (моркови, чушки, спанак, пъпеш, тиква, цвекло) са богати на бета-каротен, който в организма се преработва до Витамин А и подсилва благотворния ефект на селена върху кожата.

5. Бадемите, яйчният жълтък, листните зеленчуци, пълнозърнестите храни, ядките са богати на мастноразтворимия антиоксидант Витамин Е, който помага на кожата да се възстанови след раните и белезите, причинени от акнето. Нискомазнинната диета (често препоръчвана при акне) не може да достави голямо количество от Витамина и затова е необходим достатъчен прием на нерафинирани растителни масла, ядки и пълнозърнести продукти.

6. Плодовете и зеленчуците са отличен източник на Витамин С и в количество около поне 800-900 грама биха помогнали за предотвратяване появата на белези след пъпките. Освен това са богати и на биофлавоноиди (биологично активни субстанции, съдържащи се най-много в сърцевината на плодовете – например цитрусите), които са естествени противовъзпалителни агенти и допълнително засилват действието на Витамин С.

7. Налага се ограничаване и дори забрана на захарните и тестените изделия, йодираната сол и другите източници на йод (скариди, миди), преработени и пакетирани храни с високо съдържание на сол. Предпочитайте морската сол, която е с по-ниско йодно съдържание. Твърдо се разделете с „ бързите” храни, белият хляб и брашно, картофеното пюре и пържените картофи, и всичко с високо съдържание на захар. Те водят до рязко покачване на кръвната захар и инсулина, което предизвиква появата на акне. Ако се консумират и недостатъчно плодове и зеленчуци се стига и до недостиг на магнезий, който участва в поддържането на хормоналния баланс в организма.

 

Допълнителни съвети при лечение на акне:

  • По време на лечението на акне е нужно повече от всякога да почиствате правилно кожата си. Запознайте се с медицинското почистване на лице Hydrafacial 2.0 тук.
  • Ако освен активно акне, имате и белези от акне може да прочетете повече за начините за премахването им тук.

 

iClinic Dermatology & Aesthetics

Най-модерните и напреднали лазерни технологии в услуга на Вашата красота и здраве.

Съветите за здравословно хранене при акне са изготвени от гл. ас. д-р Мария Николова, Катедра по хигиена, медицинска екология и хранене, МУ – София

За повече информация или безплатна
консултация се свържете с нас:

София
Велико Търново
Вижте цените ни и повече контакти: