iClinic – Дерматология | Лазери | Естетика – Велико Търново

Преди да говорим за белезите, би трябвало да сте наясно с петната, които могат да изглеждат като белези при акне, но в действителност не са белези, в смисъла на постоянно променена кожа. Въпреки че не са истински белези от акне и изчезват след известно време, те са видими и могат да причинят неудобство. Най-общо ги разделяме на два вида.

Макулите или „псевдо-белезите” са плоски, червени петна, които представляват последния стадий от най-възпалените пъпки от акне. След като възпалените пъпки от акне намалеят, макулата може да остане, за да „бележи мястото” до около 6 месеца. Когато накрая макулите изчезнат, те не оставят следи, за разлика от белезите при акне.

Тъмните петна, които остават като резултат от акнето са известни като постинфламаторни хиперпигментации. Това е често срещано при всички тъмни фототипове. Възпалението при акнето стимулира пигментните клетки на кожата. Това са същите пигментни клетки, които са отговорни за производството на меланин, естествения пигмент на кожата, следователно тяхното стимулиране ще доведе до образуването на тъмни петна, които остават след това. Някои пост-инфламаторни пигментации могат да се запазят до 18 месеца, особено при интензивно излагане на слънце.

И при двата вида пигментации(червени и кафяви) има решения, които ефективно и безболезнено да ги отстранят, но те трябва да се прилагат в контекста на общото състояние и лечение на активното акне и белези, под контрола на експерт дерматолог.

 

Причини за образуване на белези при акне

 

Най-общо казано, белезите от акне се образуват на местата, където тъканите са увредени. Те са видими и напомнят за увредата и тъканното възстановяване. В случая на акнето, увреждането е причинено от възпалителната реакция на организма към свръхомазняването, бактериите и мъртвите клетки в запушения канал на космения фоликул.

Когато тъканта страда от увреждане (както е при акнеичната лезия), организмът изпраща своите инструменти за възстановяване на мястото на увредата. Сред инструментите за възстановяване са и белите кръвни клетки и цяла гама от възпалителни молекули, които имат задачата да възстановят тъканта и да се преборят с инфекцията.  Въпреки това, когато те приключат своята работа, могат да оставят след себе си белег с фиброзна тъкан или ерозирала тъкан.

Съществуват значителни вариации при образуването на белези при един или друг човек , показващи че някои хора са по-предразположени към образуване на белези от други.

 

Пипане и изстискване

 

Това вероятно е най-честата причина за образуване на белези при акне. Чопленето и изстискването на пъпки причинява по-голяма травма на мястото и може да доведе до спукване на космения фоликул и мастния канал , което причинява по-голяма тъканна увреда и образуването на белег. В случаите, където участват и бактерии в голямо количество и се образува много гной, това може да доведе до образуване на още повече белези при акне.

 

Чопленето и изстискване на пъпки е абсолютно противопоказно и ненужно. Още повече, че вече може да включим в лечението на акне модерни апаратни технологии, които съчетават ексфолиация, екстракция и терапия в едно, без да има травматизъм за кожата. Такава комбинирана терапия е Хидрафейшъл. Тя ни помага да ускорим лечението, но и да сведем риска от белези до минимум.

 

Генетична предразположеност

 

Не всички белези при акне се образуват като резултат от чоплене и изстискване. Понякога хората са предразположени по-лесно да образуват белези и типa пъпки, които имат могат да бъдат много агресивни (като при нодуло-кистичното акне) и  да причинят дълбоки депресии в кожата (хипотрофични белези) или надигнати участъци (хипертрофични и келоидни белези).

Вдлъбнати (хипотрофични) белези – Тези типове белези при акне могат да бъдат малки вдлъбнати участъци или да са с размери от няколко сантиметра, а могат и да изглеждат като следа от шило за лед, използвано в снега (последните се наричат белези тип „ice pick”).Някои белези при акне могат да станат по-видими след години като резултат от загубата на колаген в кожата.

Изпъкнали (хипертрофични) и келоидни белези – Това са надигнатите белези от акне, където кожата е произвела ексесивни количества тъкан на мястото на предшестваща травма, каквато е пъпката при акне. Често, те не отговарят добре на лечението за акне и е необходимо специфично допълнително лечение.

Има модерни начини да се третират белезите при акне и да се заличат частично или напълно. Премахвайки увредената тъкан и стимулирайки растежа на нова кожа, може ефективно да се обнови повърхността на кожата и да се постигне видим и значим резултат. Това не трябва да се предприема с лека ръка и е нужен опитен лекар, който да притежава задълбочено знание както за проблема, така и за различните технологии, с които може да се третира.

 

Кои са най-ефективните терапии за премахване на белези от акне?

 

Най-популярните терапии за премахване на белези са микронидлинг, СО2 фракселен ресърфейсинг и фракционирана радиочестота съчетана с добавяне на локални субстанции.

Най-добрата за Вас процедура се определя съобразно фактори като типа кожа, локализацията на белезите и препоръката на лекаря Ви.

 

Микронидлинг

 

Микронидлингът помага в премахването на белезите като създава микронаранявания в повърхностния слой на кожата и така стимулира естествената продукция на колаген и еластин в тялото. Подходящ е за вдлъбнати(хипотрофични) белези.

Преди процедурата се нанася анестетичен крем и след това се използва преносимо устройство с много фини игли, за да се перфорират горните слоеве на кожата. Възможно е да имате известна свръхчувствителност, оток и зачервяване в рамките на 2-3 дни след процедурата, но би следвало да забележите подобрение в текстурата на кожата още след първата процедура.

За пълен резултат обикновено са нужни 4 до 6 процедури и поддържащи – една или две годишно в последствие.

 

Фракселен СО2 лазер

 

СО2 лазерната терапия помага за изглаждане на кожата и премахване на белезите. СО2 лазерите са аблативни, което означава, че се отстранява част от повърхностния слой на кожата, за да се формира нова, по-гладка кожа. Също така се отключва процес на ранозаздравяване, който стимулира синтеза на нов колаген, за да се запълнят вдлъбнатите зони. Терапията с СО2 лазер се прилага както при хипотрофични(вдлъбнати) белези, така и при хипертрофични(изпъкнали) белези.

Вашият лекар първо ще обезболи зоната с локален анестетик, след което ще я обработи с СО2 лазера, движейки го плавно върху белезите. В следствие има зачервяване, оток, образуват се леки корички, които постепенно се излющват. Има и леко усещане за прекомерно опъване на кожата, но всички тези реакции отшумяват в рамките на няколко дни.

За пълно възстановяване са нужни от 1 до 3 седмици. За постигане на оптимален резултат може да се наложи повече от една терапия.

 

Фракционирана Радиочестота

 

Фракционираната радиочестота с последващо добавяне на локални субстанции е най-новият метод от трите. Състои се от два компонента – фракционирана радиочестота – Pixel RF и ултразвуково локално нанасяне на хиалуронова киселина, прекурсори на колагена и витамини – IMPACT. Терапията заличава белезите посредством аблативно, но и термално въздействие в третираната зона, което стимулира синтеза на нов колаген и еластин. Процедурата е изключително ефективна при хипотрофични(вдлъбнати) белези, но се прилага и при  хипертрофични(изпъкнали) белези.

Вашият лекар обезболява зоната с анестетичен крем, след което нанася микронаранявания посредством високоенергийни плазмени искри. Допълнителен ефект е и загряването на кожата в дълбочина. Тези два компонента отключват синтез на нов колаген и еластин, като този ефект продължава и в следващите 3 до 6 месеца. Като финална фаза от процедурата се нанасят локални субстанции като хиалуронова киселина, прекурсори на колагена и витамини, които ускоряват възстановяването и допринасят за по-добрия финален резултат.

За пълно възстановяване от процедурата са нужни 7-10 дни. Ефекта се развива в рамките на 8 до 12 седмици след процедурата. Препоръчват се 3 процедури в рамките на 6 месеца.

 

Резултати

Повече за комплексната процедура Hydrafacial ( ексфолиация, екстракция и терапия ) може да прочетете тук.

Повече за микронидлинга като технология може да прочетете тук.

Повече за СО2 лазера и фракционираната радиочестота като технология може да прочетете тук.

За повече информация или безплатна
консултация се свържете с нас:

София
Велико Търново
Вижте цените ни и повече контакти: