Ботулинов токсин

Какво е ботулинов токсин (ботокс)?

Ботулиновият токсин (ботокс) е инжекционен невромодулатор, който временно релаксира мускулите на лицето, изглаждайки бръчките в различни зони. Действа като блокира сигналите от нервите към мускулите, така че инжектираните мускули не могат да се съкращават. FDA одобрен е за третиране на бръчки тип „пачи крак“, “гневни бръчки“ и бръчки по челото, но се използва и в други зони като устни, нос, долна част на лицето, шия и дори за корекция на усмивката. 

Ботулиновият токсин (ботокс) повлиява единствено бръчки причинени от многократното движение на мускулите. Не повлиява признаци на стареене предизвикани от други фактори като излагане на слънце(фотостареене) и др.

Ботулиновият токсин (ботокс) може да забави формирането на нови бръчки и при пациенти, които искат да превентират тези знаци на стареене. Може да се започне в средата на 20-те и началото на 30-те им години с така наречения „Бейби ботокс“. 

 

 

Плюсове и минуси на ботулиновия токсин?

Плюсове:

  • Ботулиновият токсин (ботокс) се смята за „златен стандарт“ при заличаване на бръчки по лицето, причинени от движението на мускулите. 
  • Терапиите са кратки и безболезнени. В някои случаи инжектирането отнема по-малко от 5 минути. 
  • Време за възстановяване от процедурата практически няма. 
  • Стига Вашият инжектор да не предозира токсина, лицето Ви ще продължава да изглежда натурално. 

Минуси:

  • Резултатите от ботулиновия токсин (ботокс) не са перманентни. Най-вероятно ще имате нужда от следваща процедура 3-4 месеца след първото инжектиране. 
  • Възможно е да се получат синини в мястото на инжектиране, които изчезват до седмица след процедурата. 
  • Ако сте бременна или кърмите, ботулиновият токсин не е за Вас. Няма проучвания при тези две групи пациенти и лекарите не инжектират в тези ситуации.

 

Безопасен ли е ботулиновият токсин?

Терапията с ботулинов токсин (ботокс) е изключително популярна по цял свят и се прилага от много години. Всички аспекти на субстанцията са били обект на множество клинични проучвания. 

Основните рискове се крият при инжектиране от неправоспособни и необучени инжектори, и при употреба на нелицензирани продукти. При наличие на добре обучен лекар, който използва сертифицирани консумативи, процедурата е изключително безопасна с минимален риск от странични реакции. 

Усложненията след инжектиране на ботулинов токсин са доста редки – падане на клепача,  изкривяване на усмивката, изкривяване на веждите. Може да се стигне и до частична или пълна парализа на някои от лицевите мускули. Добрата новина е, че ефектът на ботулиновия токсин е временен и постепенно изчезва в рамките на 3-4 месеца. 

 

Как протича поставянето на ботулинов токсин?

Процесът започва с консултация, при която Вашият лекар обсъжда с Вас очакванията Ви, притесненията Ви и резултатите, които очаквате. Снема се и пълна медицинска анамнеза, за да е сигурно, че терапията с ботулинов токсин е безопасна за Вас. 

Поставянето на ботулинов токсин (ботокс) определено е „процедура в обедната почивка“. Обикновено отнема между 5 и 10 минути. Може да се върнете към ангажиментите си веднага след процедурата. Агресивни тренировки могат да увеличат притока на кръв в третираните зони и затова Вашият лекар обикновено препоръчва да си вземете почивен ден от фитнеса. 

 

Боли ли поставянето на ботулиновия токсин?

Може да Ви бъде поставен локален анестетичен крем, но в много от ситуациите дори това не е нужно, тъй като процедурата е наистина бърза и безболезнена в ръцете на добре обучен специалист. 

Винаги при инжектиране е възможно да се получат синини в мястото на инжектиране, които изчезват до седмица след процедурата.  Може да минимализирате възможността за образуване на синини ако редуцирате всичко, което разрежда кръвта (стига да не е медицински наложително) седмица преди процедурата. Това включва алкохол, нестероидни противовъзпалителни като аспирин и ибупрофен, и хранителни добавки с рибено масло и витамин Е.

 

Колко бързо ще видя резултати от поставянето на ботулинов токсин?

Ботулиновият токсин трябва да се свърже с рецепторите на нервните клетки, в следствие на което се отпускат мускулите, така че ефектът не е моментален. Ефект може да се забележи най-рано 2-3 дни след процедурата, а за да видите пълния резултат са нужни 2 седмици. 

 

Колко дълго продължава ефекта на ботулиновия токсин?

Резултатите от единична процедура се запазват 3 до 4 месеца. 

Ако решите да спрете с терапиите с ботокс ефектът ще изчезне с времето и мускулите ще се върнат към нормалните си функции, и в частност мръщене/бръчкане.

 

 

Какви са алтернативите на ботулиновия токсин?

Освен токсините може да обмислите поставянето на динамични филъри или инжекционни колагенови стимулатори. Разбира се, налице са и различни лазерни процедури, които редуцират бръчките. Ето и трите най-ефективни от тях:

  • - Лазерен лифтинг с неаблативно ремоделиране на колагена с AlmaQ. Научете повече тук: Alma q lift
  • - Радиочестотен лифтинг с механичен масаж за стягане на кожата и повишаване количеството на колаген с Accent Prime. Научете повече тук: Accent Prime face
  • - Аблативен ресърфейсинг с последваща инфузия на растежни фактори, проколагенови прекурсори и хиалуронова киселина Microplasma TM. Научете повече тук: ITED

 

Клиниката работи само със сертифицирани продукти от световни лидери в производството на инжекционни продукти.

За всеки клиент се изготвя индивидуален план след консултация със сертифициран лекар.

 

iClinic – високотехнологичен център за дерматология, лазерни терапии и естетика.

За повече информация или за консултация с нашите лекари се свържете с нас на 088 200 44 55 и 088 200 44 54