iClinic – Дерматология | Лазери | Естетика – Велико Търново

При много от прекаралите COVID-19 се наблюдава забележимо засилване на косопада. И въпреки че са минали месеци след преболедуването от COVID-19, този засилен косопад се запазва.

Ако сме научили нещо от ковид пандемията, то е да очакваме неочакваното. Засиленият косопад, който много хора развиват обаче, може да не е толкова неочакван. Ето защо:

 

По-интензивният косопад е нормална реакция след състояния протичащи с повишена температура или по-сериозно преболедуване.

 

Повишената температура е често срещан симптом на COVID-19. Няколко месеца след като са имали висока температура или се възстановяват от заболяване, пациентите виждат забележимо засилване на косопада.

Докато много хора смятат това за патология, всъщност то е естествен процес. Медицинското наименование на този вид косопад е телогенен ефлувиум. Това се случва, когато повече косми от нормалното навлязат във фазата на опадане (телоген) по едно и също време. Висока температура или заболяване могат да провокират повече косми да преминат във фазата на опадане.

Повечето хора виждат забележимо опадане на косата два до три месеца след състоянията с висока температура или заболяване. Шепи косми могат да опадат, дори докато се къпете или миете косата си. Това окапване на косата може да продължи от шест до девет месеца, преди да спре. След този период косата им започва да изглежда нормално и спира да окапва.

 

Телогенният ефлувиум причинява забележимо опадане на косата

 

Телогенният ефлувиум причинява забележимо опадане на косата, но това е всичко, което се наблюдава. Ако имате обрив, сърбящ скалп или парене тоест нещо различно от телогенния ефлувиум, вероятно има допълнителна причина за загуба на коса и е време да посетите някой от нашите дерматолози.

 

Стресът също може да причини временно опадане на косата

 

Дори ако никога не сте имали висока температура или COVID-19, все още може да видите опадане на косата. Емоционалният стрес също може да принуди повече косми от нормалното да преминат във фазата на телоген. А кой не се чувства по-стресиран и тревожен по време на пандемията?

Отново опадането на косата започва около два до три месеца след началото на стреса.

Важно е да се опитате да премахнете стреса. Само когато нивата на стрес се редуцират значително, прекомерното окапване ще спре.

 

Косата има тенденция да се върне към нормалното си състояние сама

 

Когато причината за опадането на косата ви се дължи на висока температура, заболяване или стрес, косата има тенденция да се върне към нормалното от само себе си. Просто трябва да ѝ дадете време. Когато косата започне да расте нормално отново, ще забележите къси косми, които са с еднаква дължина по линията на косата ви. Повечето хора виждат, че косата им възвръща нормалната си пълнота в рамките на шест до девет месеца.

 

Ако подозирате, че загубата на коса е причинена от нещо повече от телогенен ефлувиум от стрес или висока температура, говорете с нашите експерти.

 

Ето и още няколко полезни линка:
Мезотерапия за косопад
Лечение на косопад с микроприсадки
Филър за косопад и плазмотерапия

 

Източник „American Academy of Dermatology“

При дизайна на визията са използвани ресурси от Freepik.com

За повече информация или безплатна
консултация се свържете с нас:

София
Велико Търново
Вижте цените ни и повече контакти: